A beszerzési vezetőnk apuka lett! Gratulálj neki és vedd át a -15%-os kupont >>

Aktiváld a kupont!

BABY kupon aktiválva!

Ingyenes ügyfélszolgálat (8.00 - 14.00): [email protected]

Vezeték nélküli töltés

A vezeték nélküli töltés egy izgalmas technológia, amellyel anélkül töltheted okostelefonodat vagy más hordozható eszközödet, hogy fizikailag csatlakoztatnod kellene egy töltőeszközhöz. A töltendő eszköznek, az úgynevezett "vevőnek", egy áramforrás vagy adó közelében kell lennie, amely elektromágneses mezőt küld a levegőn keresztül, hogy elektromos áramot generáljon a vevő tekercseiben. Ez az eljárás kiküszöböli a kábelek szükségességét, és lehetővé teszi több eszköz egyidejű töltését.

Kétféle vezeték nélküli töltő létezik: induktív és rezonáns (más néven mágneses). Az induktív töltők elektromágneses mezőt használnak, hogy elektromos áramot hozzanak létre a készülékben lévő tekercsekben; a rezonáns töltők mágneses mezőt használnak, amelyet a készülékben lévő tekercsek és a konnektorhoz vagy kapcsolóhoz csatlakoztatott szőnyeg vagy párna hoz létre.

Előnye, hogy időt és energiát takarít meg azáltal, hogy nem kell bedugni a készüléket, és nem kell kihúzni, amikor végzett. Kiküszöböli továbbá annak a kockázatát, hogy a hibás kábellel vagy töltővel tönkreteheted a készüléked. A vezeték nélküli töltők azért is kényelmesebbek, mert más tevékenységek, például tévénézés vagy telefonálás közben is használhatók.

Hátránya, hogy hosszabb ideig tart, mint a vezetékes töltés, és előfordulhat, hogy egyes készülékek nem kompatibilisek a vezeték nélküli töltőkkel. Az Apple iPhone 8 és X modelljei például nem támogatják ezt a fajta töltést, de a legújabb modelljeik igen. A vezeték nélküli töltők azért is drágábbak, mint a vezetékes töltők, mert a megfelelő működéshez egy speciális vevőtekercsre van szükség a készülékben.

Gyakori kérdések

Tölthető a telefonom vezeték nélkül?

A vezeték nélküli töltés nem minden készülékkel kompatibilis. Nem kompatibilis például az iPhone 8, 8 Plus vagy X készülékekkel. Nem kompatibilis továbbá olyan készülékekkel, amelyeknek fém hátlapjuk van, vagy fém tokot használnak, illetve olyan készülékekkel sem, amelyek akkumulátorkapacitása 3000 mAh-nál kisebb.

Mi az előnye a vezeték nélküli töltésnek?

Egyik előnye az, hogy kényelmesebb, mint minden alkalommal bedugni a telefont, amikor fel kell töltened. A másik, hogy könnyebb olyan dolgokat elvégezni, mint például hívást fogadni vagy SMS-t küldeni, miközben a telefon töltődik. Végül pedig a vezeték nélküli töltők esztétikusabbak, mint a hagyományos töltők, mivel nem lógnak belőlük kábelek vagy dugók.

Hogyan kapcsolhatom be a vezeték nélküli töltést?

A bekapcsoláshoz engedélyezned kell a készülék beállításainak menüjében. Emellett olyan vezeték nélküli töltőt kell vásárolnod, amely támogatja a készüléked speciális töltési technológiáját (Qi vagy PMA). Egyes készülékekhez adapterre lehet szükség a töltővel való kompatibilitás érdekében.

A vezeték nélküli töltés káros az akkumulátorra?

A vezeték nélküli töltők nem olyan hatékonyak, mint a vezetékes töltők, ezért hosszabb ideig tart az akkumulátor töltése. Ha azonban a kényelmet keresed a hatékonysággal szemben, akkor ez egy jó választás lesz számodra.

Tudtad?

2011-ben az Energous Corporation kiadta a WattUp-ot, egy vezeték nélküli töltőt, amely egyszerre több eszközt is képes feltölteni anélkül, hogy konnektorba kellene csatlakoztatni. Rádiófrekvenciás hullámok segítségével továbbítja az energiát az adóról az olyan eszközökben lévő vevőkészülékekre, mint az okostelefonok vagy a táblagépek. A vevő ezt az energiát elektromossággá alakítja, és vezeték nélkül tölti az eszköz akkumulátorát.

Vezeték nélküli töltés
BŐVEBBEN